High School Musical

HSM

Filmen
Sammanfattning
Musiken/Soundtrack
Bilder
Citat/Quotes
Inspelningsplats
The Concert
Teater/Musikal Uppsättning
High School Musical: On Ice
Böcker
Tv-spel
Priser
©Disney

 

High School Musical

High School Musical hade premiär på amerikanska Disney Channel den 20 januari 2006. Filmen blev snabbt en stor succé och är en av de mest framgångsrika “Disney Channel Orginal Movie” (DCOM) som har producerats för kanalen. Premiären sågs av närmare 7,7 miljoner amerikaner. Sedan premiären har “HSM” setts av över 225 miljoner runt om i världen. Filmen hade svensk premiär på Disney Channel den 8 september 2006.

Kenny Ortega är mannen som regisserade filmen och har också regisserat uppföljarna. Han har också tillsammans med Charles “Chucky” Klapow, Bonnie Story gjort koreografin till danserna som förekommer i alla tre filmerna.

Kostnaden för filmen låg kring $4,200,000.

Sammanfattning/synopsis

På semester under nyåret, träffas skolans basketstjärna Troy (Zac Efron) den klyftiga Gabriella (Vanessa Hudgens) – två tonåringar med helt skilda liv. Under en karaoketävling upptäcker de dels att de älskar att sjunga, dels att de är intresserade av varandra. Efter semester inser Troy att Gabriella är den nya tjejen i hans skola. Troy och Gabriella bestämmer sig för att försöka vara med i skolansmusikal. Troys bästa vän Chad (Corbin Bleu) och Gabriellas nya väninna Taylor (Monique Coleman), försöker hindra dem från att fortsätta sina planer. Men det är Ryan (Lucas Grabeel) och hans syster Sharpay (Ashley Tisdale) – som anses vara skolans teatertalanger – som verkligen försöker stoppa deras ansträngningar. Få reda på hur Gabriellas och Troys beslut att ställa upp i skolans musikal vänder upp och ner på både deras liv och deras skola.

Text Credit: Disney Channel Sverige

Soundtracket

Soundtracket till filmen släpptes den 10 janauri 2006 och hamnade på en 133 plats första veckan. Den tredje veckan hade albumet klättrat upp till en 10 plats på Billboard 200. Bara några veckor senare var soundtracket det mest sålda albumet i USA. Årets mest sålda album det året i USA var soundtracket till High School Musical. Bara i USA har albumet såld närmare fem miljoner exemplar (fyrdubbel platina).

Zac Efron, som spelar Troy Bolton, sjunger inte alla Troys partier själv. På grund av att Zac inte klarade av en del toner fick Disney ta in Drew Seeley. De mixade sedan ihop deras röster. T.ex är det Drew som sjunger “Get’cha Head In The Game”, medan Zac sjunger början och slutet av “Breaking Free” och “Start Of Something New”.

“Breaking Free” gick in på plats 86 på Hot 100 listan i USA under första veckan för att veckan efter klättra 82 placeringar till plats nummer 4.

“Get’Cha Head In The Game” gjorde också ett stort klipp under andra veckan och klättrade från plats 100 till plats 23.

Inspelningsplats

Filmen är inspelad i Utah, Salt Lake Ciry, USA.

High School Musical: The Concert

I med att filmen blev en sådan stor succé bestämde man sig för att man skulle åka på turné med låtarna från filmen. Alla orginal skådespelare förrutom Zac Efron (Troy Bolton) var med på turnén. Han kunde tyvärr inte vara med på grund att han då spelade in musikalfilmen “Hairspray”. De tog då in Drew Seeley som Zacs ersättare. Turnén började den 29 november 2006 i San Diego, California och avslutades den 28 januari 2007. Man hade då turnerat runt hela USA och gjort några spelningar i Kanada och Latin Amerika. I maj 2007 åkte man också på en turné i Sydamerika.

High School Musical:  Live On Stage

Närmare 2500 skoluppsättningar av filmen har gjorts i USA och Kanada. Den 1 augusti påbörjades den omfattande teater turnén som ska pågå till den 10 augusti 2008. I Sverige bestämde man också sig för att sätta upp filmen som en musikal och premiären äger rum den 26 september 2008 på Malmö nöjesteater. Bakom projektet stod Julius Malmström. Läs mer om den svenska versionen här.

High School Musical: The Ice Tour

En teateruppsättningen räckte inte för Disney. Man har även satt up en så kallad “is-show” (tänk Disney On Ice). Den amerikanska turnén av showen startade den 31 augusti 2007. I januari 2008 startade världsturnén och under hösten 2008 besökte föreställningen Sverige.

High School Musical Böcker

I juni 2006 publicerades för första gången “High School Musical: The Junior Novel” som är baserad på den första High School Musical filmen. I augusti följande år hade boken sålts i mer än 4,5 miljoner exemplar. Nedan kan ni se ett urval av de High School Musical böcker som har blivit publicerade. En del av böckerna har också översatts till svenska. Dessa böcker finns att beställa på adlibris.se och bokus.se.

• Battle of the Bands by N.B. Grace (January 16, 2007)
• Wildcat Spirit by Catherine Hapka (March 20, 2007)
• Poetry in Motion by Alice Alfonsi (May 22, 2007)
• Crunch Time by N.B. Grace (July 31, 2007)
• Broadway Dreams by N.B. Grace (September 25, 2007)
• Heart to Heart by Helen Perelman (November 27, 2007)
• Friends 4Ever? by Catherine Hapka (February 26, 2008)
• Get Your Vote On! by Alice Alfonsi (April 22, 2008)

High School Musical Tv-Spel

I november 2007 släpptes spelet “High School Musical: Sing It” till Playstation 2 och till Nintendo Wii. Spelet fungerar ungefär som vanlig karaoke fast här ska man även sätta tonerna rätt för att få poäng. Det har även släppts två spel till Nintendo DS och ett till beräknas släppas i april 2008.

Priser

Billboard Music Awards 2006
Årets Soundtrack Album

Emmy Awards 2006
Enastående Barnprogram
Enastående Koreografi

Teen Choice Awards 2006
TvV- Nykomling (manlig) – Zac Efron (Troy Bolton)
TV – Bästa personkemi – Zac Efron Och Vanessa Hudgens (Gabriella Montez) Tv – Komedi/Musikal Show – High School Musical

Nickelodeon Kids’ Choice Awards (Storbritannien) 2006
TV – Årets TV-skådespelerska – Ashley Tisdale (Sharpay Evans)

Länkar till officiella hemsidor

Disney USA
Disney Sverige

Informationen är bland annat hämtad från IMDB, Wikipedia.org

……………………………………………………
Senast uppdaterad: 4 januari 2014

2 thoughts on “High School Musical

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.