Biografi

– Biografi – Filmografi – Diskografi – Reklamkampanjer

zacFödd i San Luis Obispo, California och uppväxt nära Arroyo Grande. Zac Efron började sin karriär när han var 11 år gammal när hans föräldrar lade märke till hans sångtalang. Han fick sånglektioner som sedan ledde till ett uppträdande i ”Gyspy”. Det blev ungefär 90 framträdande. Han har också varit med olika teateruppsättningar som ”Peter Pan”, “Little Shop of Horros” och ”The music man”.

På tv har man kunnat se honom gästspela i bl.a ”Firefly”, ”City Akuten”, “CSI Miami“, “The Suite Life Of Zack & Cody“, “Navi CSI” och ”Guardian”. Efter att ha varit med i ett antal avsnitt av ”Summerland” där han spelade Cameron Bale fick han därefter en fast roll.

Under 2004 släpptes filmen “Miracle Run” och i den spelar Zac en autistisk pojke vid namn Steven. Året där på hade filmen “The Derby Stallion” (sv.titel: Live Your Dream) premiär och i den spelar han karaktären Patrick McCardle.

Den 14 januari 2006 hade filmen “High School Musical” premiär på Disney Channel i USA. I filmen spelar han karakären Troy Bolton som är skolans populäraste kille och lagkapten för skolans basketlag. Filmen blev genast en stor succé och ledde till att Zac blev den nya stora tonårsidolen världen över. Zac medverkade också i de två uppföljarna till “High School Musical” som hade premiär 2007 och 2008. Den tredje filmen hade premiär på bio.

Låtarna som finns med på soundtracket till “High School Musical” är inte enbart Zac röst utan den blandad med Drew Seeleys. Låtarna var skriva för en tenor och var därför inte lämpade för Zac och, därför hör man endast honom i början och slutet av “Start Of Something New” och “Breaking Free”. Han sjunger däremot själv låtarna från “High School Musical 2″, “High School Musical 3″ och “Hairspray“.

I juli 2007 hade nyinspelningen av musikalfilmen “Hairspray” premiär och i den spelar han karktären Link Larkin. Under 2008 spelade han in filmen “Me And Orson Welles” (drama) som är baserad på boken med samma namn. Filmen förväntas ha premiär under 2009. Den 17 april 2009 hade komedin”17 Again” premiär och i den spelar han den yngre versionen av karaktären Mike O’Donnell. Under hösten 2009 spelade han in filmen “Charlie St. Cloud” (romantiskt drama) och den hade premiär i juli 2010. Årets därpå spelade han in filmen dramat “The Lucky One” i New Orleans” och efter den i december 2010 åkte han till New York City för att spela in den romantiska komedin “New Year’s Eve”. Under 2011 spelade han in den animerade familjefilmen “The Lorax“. I juli 2011 spelade han in dramat “At Any Price” och strax därefter i augusti 2011 spelade han in thrillern “The Paperboy” i New Orleans. Han har också en liten roll i Josh Radnors film “Liberal Arts“. Under 2013 har han spelat in komedin “Neighbors” och den romantiska komedin “That Awkward Moment“.

Under 2009 medverkade Zac i den animerade tv-serien “Robot Chicken” och han var också värd för “Saturday Night Live” den 11 april 2009. I samband med releasen av “17 Again” spelade Zac in en sketch för hemsidan “Funny Or Die” och den i den medverkade en rad Hollywood kändisar däribland Vanessa Hudgens, Thomas Lennon, Joel Madden, Nicole Richie med flera.

Vi har kunnat se Zac på en del tidningsomslag så som Rolling Stone, Teen Vogue, Interview Magazine, Men’s Health, Nylon, Flaunt magazine, Blackbook och Details Magazine med flera.

I mars när Zac var ute och åkte skateboard med ett par vänner vi fick för första gången se hans tatuering på underarmen som består av två fjädrar. En tatuering räckte inte för Z. I december när han besökte Japan för att promota “New Year’s Eve” visade han upp sin nya “YOLO“-tatuering. “YOLO” betyder “You Only Live One”.

I slutet av 2008 köpte han ett eget hus i Los Angeles och under 2013 flyttade han därifrån till ett nytt hus i Los Feliz området i Los Angeles. Han var tillsammans med sångerskan och skådespelerskan Vanessa Hudgens mellan september 2005 och december 2010.

I januari 2008 fick han akut operera bort blindtarmen.

Snabb Fakta

Namn: Zachary David Alexander Efron
Smeknamn: ”Hollywood”
Födelsedag: 18 oktober, 1987, söndag
Stjärntecken: Vågen
Hemstad: San Luis Obispo, California
Längd: 1.75
Föräldrar: David och Starla
Syskon: Dylan
Kittlig: Ja
Allergisk: Nej
Husdjur: Två Australienska Shepherds, Dreamer och Puppy och en siames katt, Simon
Om hans husdjur: Mina hundar är galna. De hamnar alltid i trubbel, men igen, de är de mest lojala vänner jag har.
Drömbil: Toyota Supra
Människor skulle bli överraskade att jag: ”Att jag är precis som dom”
Till middag lagar Zac: Mac N Chesse” Allting annat är för svårt
Hans mest värdefulla ägodel: Hans autografsamling (baseball, GIANTS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.